Наші новини

20 травня 2021 року, в Національній опері України ім. Т.Г.Шевченко відкривається виставка «МУЗИКА» київської художниці, члена Національної спілки художників України, Ірини Акімової

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Живопис — це німа поезія, стверджував Леонардо да Вінчі. У цьому проєкт авторка показує живопис як динамічний зліпок музики, гармонійно відображає її композицію, стиль, ритм, колорит і образи. Вона намагається дати своє індивідуальне візуальне трактування різних музичних творів. Авторка так описує процес роботи над картинами: «Працюючи над картинами, я спочатку ділю музичний твір на кілька складових (що не завжди збігалися з теоретичною музичною конструкцією). Кожна складова з'являлася як окремий елемент візуальної композиції. Потім я визначаю колірну гамму і композиційну структуру кожного елемента. Мої інструменти-кольори, форми, лінії, які відображають тональність, силу звуку або цілі музичні фрази».


В одних роботах (Перший концерт для фортепіано з оркестром Шопена) колірні композиції різної форми разом з варіаціями складних фігур з численними вигинами мовою абстракції передають музичні фрази, які складаються в єдиний твір, відображаючи його настрій і інтонації. В інших роботах з'являються символічні фігуративні образи (РОМЕО І Джульєтта), які доповнюють абстрактну композицію, дозволяючи точніше передати драматизм музичного твору. А в деяких роботах (ПОРИ РОКУ В БУЙНЕ САЙРЕСІ) домінують фігуративні композиції, які через асоціації з образами природи або міста допомагають відобразити дух і характер музичного творіння. У більшості робіт символічно присутня головна тема музичного твору і його ритм. Наприклад, в БОЛЕРО музична тема зашифрована в висоті містичних свічок, які грою уяви перетворюються в ноти, а лінії, схожі на нотний стан, стають носіями ритму.
Музика і живопис мають багато спільного. У кожної є свої закони в композиції, ритмі, колірному / звуковому рішенні. Дотримання цих законів важливо для гармонії сприйняття і живопису, і музики. І навіть порушення цих законів теж має свої логіку і правила. Їх важливо зрозуміти для того, щоб візуальний образ зміг увібрати в себе частинку душі музичного твору. Водночас необхідність зберегти цю внутрішню логіку не заперечує, а навпаки дає унікальну можливість пропустити її через свої емоції та життєву філософію. « І тоді на картині з'являється не просто перший концерт для фортепіано з оркестром Шопена, а мій Шопен, такий, яким я його чую, відчуваю і дихаю»...
Проєкт МУЗИКА — це натхненна розповідь про улюблену класичну музику мовою сучасного живопису.. Від класики Ф.Шопена, пізнього романтизму С.Прокоф'єва і М.Равеля до танго нуево А. П'яццолли.
Виставка пройде з 20 травня до 20 червня 2021 у фоє Національної опери України за адресою: м. Київ,
вул. Володимирська, 50.

Виставка працює щодня (крім понеділка) з 18.15 до закінчення вистави.

Партнери виставки: Українська асоціація жіночих досліджень в мистецтві (UAFRA) та Національна опера України ім. Т.Г.Шевченко.

 

 

м. Київ, вул. Волоська, 50/38, оф. 144

  • Телефон: +38 063 671 64 25
  • Email: uafraw@gmail.com

Фото картин

© UAFRA 2018. Все права защищены